روزی چندبار نخ دندان بکشیم: رفع باقی مانده غذاها از بین دندان ها

نخ دندان

هر روز چند بار نخ دندان می‌کشید و دندان‌هایتان را مسواک می‌زنید؟ آیا برنامه روزانه مشخصی برای رعایت بهداشت دهان و دندان دارید؟ یا صرفاً دندان‌هایتان را بعد از صرف غذا یا میان وعده مسواک می‌زنید؟ آیا پس از هر وعده غذایی نخ دندان می‌کشید؟ یا فقط زمانی که حس کنید چیزی بین دندان‌هایتان گیر کرده است، نخ دندان می‌کشید؟ هر فردی برنامه خاص خود را برای مسواک زدن و نخ کشیدن دارد و داشتن یک برنامه شخصی برای رعایت بهداشت دهان و دندان هیچ اشکالی ندارد، البته به شرطی که مسواک زدن و نخ کشیدن را به روش صحیح انجام دهید تا از تمام مزایای رعایت کردن برنامه‌ی روزانه‌ی رعایت بهداشت دهان و دندان برخوردار شوید.

دندانپزشکان توصیه می‌کنند که دندان‌ها را روزی دو بار، هر بار به مدت دو دقیقه با خمیردندان فلوراید دار مسواک بزنیم. همچنین باید بین دندان‌ها را روزی یک بار نخ بکشیم تا نخ دندان پلاکی را که بین دندان‌ها جمع شده است، پاک کند. نخ دندان زدن بعد از صرف غذا نیز بسیار مهم است، چون ذرات غذایی که بین دندان‌ها گیر می‌کند، یکی از علل اصلی پوسیدگی دندان است. کشیدن نخ دندان مسلماً یکی از بهترین روش‌های رعایت بهداشت دهان و دندان و جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های لثه به شمار می‌آید، چون نخ دندان نقاطی را تمیز می‌کند که مسواک به آنها دسترسی ندارد.

گروه دانیال روژ با بهره مندی از دانش و تجربه روز دنیا محصولات بهداشت دهان ودندان مناسب شما را ارائه می کند. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره 02188871281 تماس حاصل فرمایید.

انواع نخ دندان


انواع نخ دندان

در این بخش با انواع مختلف نخ دندان و ویژگی‌ها و کاربردهای آنها آشنا می‌شوید:

  • اگر فاصله بین دندان‌هایتان زیاد است، نخ دندان ضخیم‌تر و پهن‌تری را انتخاب کنید. نخ دندان‌های نواری (دنتال تیپ) یا چندرشته‌ای و نخ مانند انتخاب بهتری برای دندان‌های فاصله‌دار هستند. تلاش برای تمیز کردن دندان‌های فاصله‌دار با مقدار بیشتری از نخ دندان ظریف مسلماً خسته کننده خواهد بود.
  • اگر نقاط تماس بین دندان‌ها به شدت به هم فشرده است، بهتر است نخ دندان تفلونی یا موم‌دار تهیه کنید.
  • نخ دندان معمولی بدون موم گزینه‌ای مناسب برای شروع کار است. پس از آن با توجه به تجربه خود می‌توانید نخ دندانی با قطر بیشتر یا کمتر را برای تمیز کردن دندان‌هایتان انتخاب کنید.
  • اگر تارهای نخ دندان گیر می‌کند یا پاره می‌شود، بهتر است نخ دندان مومی یا تفلونی تهیه کنید.
  • نخ دندان بدون موم از بین انواع نخ دندان، بیشترین تاثیر را در پاکسازی دندان‌ها دارد، چون زمانی که این نخ را روی سطح دندان می‌کشید، تارهای آن از هم باز می‌شود و روی دندان کشیده می‌شود، در نتیجه سطح تماس آن با دندان به حداکثر می‌رسد و به خوبی دندان را تمیز می‌کند.
  • اگر استفاده از وسایل کمکی باعث می‌شود که بتوانید یا بخواهید نخ دندان بکشید، حتماً یکی از این وسایل را تهیه کنید.

انتخاب نخ دندان مناسب


انتخاب نخ دندان مناسب

نخ دندان انواع مختلفی دارد که از آن جمله می‌توان به مومی، بدون موم، نواری، چند رشته‌ای، طعم‌دار، بدون طعم و تفلونی اشاره کرد. اکثر این نخ دندان‌ها، به شرط استفاده صحیح مفید هستند. بهترین نوع نخ دندان گونه‌ای است که کار کردن با آن برایتان راحت‌تر است؛ چون هرچه نخ زدن برایتان آسان‌تر باشد، احتمال این که این کار را به روش صحیح انجام دهید، بیشتر است.

دندانپزشکان از چه نوع نخ دندانی استفاده می‌کنند؟


اکثر دندانپزشکان معتقداند که وقتی کشیدن نخ دندان را با دست و نه دستگاه انجام می‌دهند، حس بهتری دارند و نتیجه بهتری می‌گیرند؛ چون به این ترتیب کنترل بیشتری بر روش و تاثیر کشیدن نخ دندان دارند.

بهترین زمان کشیدن نخ دندان


بهترین زمان برای کشیدن نخ دندان هنگامی است که وقت کافی برای این کار دارید. بنابراین قبل از خواب زمان مناسبی برای نخ کشیدن است. اگر برنامه‌ریزی‌تان اجازه بدهد، قبل از خواب بهترین زمان برای کشیدن نخ دندان است. به این دلیل قبل از خواب را بهترین زمان کشیدن نخ دندان می‌دانیم که میزان بزاق دهان هنگام خواب کمتر می‌شود، در نتیجه فواید آن نیز رو به کاهش می‌گذارد؛ همان‌طور که می‌دانید بزاق میزان اسیدیته دهان را در حد مطلوب نگه می‌دارد، اسید تولید شده توسط باکتری‌ها را رقیق می‌کند و پسماندهای مضر تولید شده توسط باکتری‌های دهان را از محیط دهان می‌شوید. بااین حال اگر قبل از خواب وقت یا حوصله‌ی کشیدن نخ دندان نداشتید، زمان دیگری را که برایتان مناسب است، انتخاب کنید تا این کار مهم را سرسری انجام ندهید.

روزی چند بار باید دندان نخ دندان بکشیم؟


روزی چند بار باید دندان نخ دندان بکشیم

برای اکثر افراد، به ویژه افرادی که در نیمه‌ی نخست زندگی خود هستند، یک بار در روز نخ دندان زدن برای حفظ بهداشت دهان و دندان کفایت می‌کند. فرض بر این است که پس از آن که سطح دندان‌ها را تمیز کردید، تقریباً یک روز طول می‌کشد تا پلاک دندانی دوباره به حدی روی دندان جمع شود که سلامت آن را به خطر بیاندازد. اما افرادی که سن بیشتری دارند و با مشکل تحلیل لثه روبرو شده‌اند یا در دهانشان نقاط گیر غذایی وجود دارد، خودشان متوجه می‌شوند که کشیدن نخ دندان در کنار هر بار مسواک زدن تنها روشی است که می‌توانند دهانشان را کاملاً تمیز و خوشبو کنند.البته زیاد نخ دندان کشیدن لزوماً به معنای صحیح نخ دندان کشیدن نیست. احتمالاً هر دندانپزشکی بیمارانی دارد که با حرارت از برنامه بهداشت روزانه‌شان دفاع می‌کنند و با ناراحتی می‌گویند که دندان‌هایشان را چند بار در روز، حتی با هر بار مسواک زدن نخ می‌کشند، اما نتایج معاینه و پوسیدگی‌های بین دندانی نشانه‌ای از این نخ دندان کشیدن ندارد. در توضیح باید گفت که احتمالاً این گروه از بیماران همان‌طور که می‌گویند، از نخ دندان استفاده می‌کنند، اما روش صحیح نخ کشیدن را نمی‌دانند. در نتیجه سلامت دهان و دندان‌هایشان به خطر می‌افتد. در چنین شرایطی اگر بیمار دندان‌ها را کمتر، حتی یک بار در روز نخ بکشد، اما برای این کار وقت بگذارد و سعی کند آن را به روش درست انجام بدهد، نتیجه بهتری به دست می‌آید.

نخ کشیدن دندان‌ها، قبل یا بعد از مسواک زدن؟


مهم نیست که اول مسواک می‌زنید یا نخ می‌کشید، آنچه اهمیت دارد این است که هر دو کار را به روش صحیح انجام دهید. بااین حال بهتر است که اول نخ دندان بزنید. برخی دندانپزشکان معتقداند که اگر اول نخ دندان بکشید، نتیجه بهتری می‌گیرید، چون مسواک پلاک و ذرات غذایی را که نخ دندان از بین دندان‌ها خارج کرده، اما هنوز دور دندان باقی مانده است، پاک می‌کند.

هر روشی را که انتخاب می‌کنید، بهتر است دهان را پس از کشیدن نخ دندان با آب یا دهانشویه شستشو دهید. این شستشو به خارج شدن ذرات باقیمانده در محیط دهان کمک می‌کند.

سوالات خود را اینجا بپرسید.

نخ دندان کشیدن چقدر طول می‌کشد؟


نخ دندان کشیدن چقدر طول می‌کشد

مدت زمان کشیدن نخ دندان به سطح مهارت‌تان و چالش‌های دهانی‌تان بستگی دارد. اگر تازه شروع به کشیدن نخ دندان کرده‌اید، باید خود را برای کاری خسته کننده و وقت‌گیر آماده کنید. اما وقتی به مرور زمان ماهرتر شدید، نخ زدن را بسیار سریع‌تر، احتمالاً ظرف فقط یک یا دو دقیقه انجام خواهید داد. درهر حال با توجه به مزایای کشیدن نخ دندان و احساس طراوت و شادابی که در دهان می‌کنید، مسلماً نخ دندان کشیدن ارزش چند دقیقه وقت گذاشتن را دارد.

کار دیگری را همزمان با نخ کشیدن انجام دهید.


به تدریج آن‌قدر در کشیدن نخ دندان مهارت پیدا می‌کنید، که نخ زدن برایتان تبدیل به یک عادت و طبیعت ثانویه می‌شود. برای مثال متوجه می‌شوید که دیگر نیازی نیست هنگام نخ کشیدن به آئینه نگاه کنید. بنابراین می‌توانید حین نخ کشیدن کار دیگری نیز انجام دهید تا هم در وقت‌تان صرفه‌جویی کرده باشید و هم این کار را به عادت لذتبخشی تبدیل کنید که جای ثابتی در برنامه روزانه‌تان دارد.

نخ دندان کشیدن در 6 گام


نخ دندان کشیدن در 6 گام

در این بخش راهنمای گام به گام کشیدن نخ دندان را ارائه می‌کنیم تا متوجه شوید که کشیدن نخ دندان به روش صحیح بسیار ساده است. در اکثر موارد تفاوت کاری که شما انجام می‌دهید با روش صحیح فقط این است که باید پس از وارد کردن نخ بین دندان‌ها چند حرکت دیگر را هم انجام دهید تا نتیجه‌ی مطلوب را بگیرید.  بنابراین هنگامی که راهنما را مطالعه می‌کنید، به حرکاتی که باید به نخ بدهید، توجه کنید؛ به احتمال زیاد تا به حال نمی‌دانسته‌اید که نخ را چطور باید بین دندان‌ها حرکت بدهید. اگر مراحل شش‌گانه این راهنما را به دقت رعایت کنید، خودتان متوجه تغییر خواهید شد.

گام اول: نخ را به شکلی نگه دارید که بتوانید آن را به خوبی حرکت دهید.

روش نگهداشتن نخ دندان بسیاری مهم است. نخ را به شکلی نگه دارید که هم بر روی آن کنترل داشته باشید و هم نخ حرکات انگشتان‌تان را برای وارد کردن نخ بین دندان‌های مختلف محدود نکند. بسیاری از تلاش‌هایی که برای کشیدن نخ دندان می‌شود، از همان ابتدا محکوم به شکست است و شیوه‌ی غلط نگهداشتن نخ تمام تلاش را به باد می‌دهد. نخ کشیدن بسیاری از افراد بی‌فایده است، چون نخ را به شکلی نگه می‌دارند که اجازه حرکت کردن موثر را به آن نمی‌دهد.

روش نگهداشتن نخ دندان

حدود 18 اینچ (45 سانتی متر) از نخ دندان را جدا کنید، سپس:

  • هر سر نخ را دور یکی از انگشتان میانی بپیچید.
  • بیشتر طول نخ را دور یک انگشت، مهم نیست چپ یا راست، بپیچید.
  • نخ را آن‌قدر بپیچید که فقط حدود 10 ـ 8 سانتیمتر از آن بین دو دست باقی بماند.
  • پس از آن که پیچیدن نخ را تمام کردید، باید حدود 1.5 تا 4 سانتی متر از نخ به صورت کشیده بین دست ها باشد.
  • نخ کشیده را با انگشتان شست و اشاره هر دو دست بگیرید. قرار است که نخ را با این چهار انگشت یا ترکیبی از آنها بین دندان‌ها حرکت دهید و دور از دسترس‌ترین نقاط دهان را نیز تمیز کنید.
  • آن بخشی از نخ را که بین دو دست است، باید اول بین دندان‌ها بکشید. سپس بخش دیگری از نخ را از یک دست آزاد کنید و بخش استفاده شده را دور انگشت دیگر بپیچید تا بتوانید از نخ تازه استفاده کنید.

چرا باید نخ را به این شکل نگه دارید؟

دلیل نگهداشتن نخ به روش توضیح داده شده، این است که:

  • نخ را دور انگشتان میانی دو دست گیر می‌دهید و می‌پیچید.
  • می‌توانید نخ را به راحتی با انگشتان شست و اشاره حرکت دهید، بین دندان‌ها بکشید و بالا و پایین ببرید.
  • به این روش می‌توانید از مجموعه مجزایی از انگشتان برای دو عملکرد نگهداشتن و حرکت دادن نخ استفاده کنید. اگر بخواهید با همان انگشتانی که نخ را نگه داشته‌اید، نخ را حرکت نیز بدهید، کشیدن نخ دندان در نقاط دور از دسترس بسیار دشوارتر و عملاً غیرممکن می‌شود.

چرا 18 اینچ؟

شاید به نظرتان بیاید که جدا کردن 18 اینچ (45 سانتی متر) از نخ دندان اسراف است. شاید این مقدار زیاد باشد، شاید هم نباشد. درهر حال الان که در ابتدای راه است، بهتر است که هر بار از همین مقدار نخ استفاده کنید. اما پس از آن که در کشیدن نخ دندان ماهر شدید، می‌توانید خودتان تصمیم بگیرید که چه مقدار نخ نیاز دارید.

گام دوم: نخ دندان را به آرامی وارد فضای بین دو دندان کنید.

برای تمیز کردن بین دندان‌ها لازم است که نخ را از نقاط تماس بین دندان‌ها عبور دهید.

  • اگر دندان‌هایتان به هم فشرده و فاصله بین آنها بسیار کم است، نخ را به آرامی رو به جلو و عقب (حرکت اره‌ای) حرکت دهید تا وارد فضای بین دو دندان شود.
  • شاید لازم باشد که اندکی به نخ فشار بیاورید. اما مراقب باشید که نخ را محکم بین دندان‌ها پایین نبرید، چون ممکن است لثه آسیب ببیند.

گام سوم: نخ دندان را بالا و پایین ببرید و روی سطح دندان بکشید

در این مرحله نخ دندان در نقطه‌ای پایین‌تر از سطح تماس دو دندان قرار دارد، اما هنوز به لثه نرسیده است و فقط نقطه تماس را رد کرده است. نخ را روی سطح یکی از دو دندان (مهم نیست کدام دندان) بکشید. این حرکت بسیار مهم است، چون سطح تماس بین نخ و دندان را به حداکثر می‌رساند.

تمیز کردن یکی از دو دندان

همان‌طور که نخ را با فشار جزئی روی سطح دندان می‌کشید، نخ را روی بالا و به ویژه زیر خط لثه رو به بالا و پایین بکشید. چند بار این حرکت را انجام دهید تا سطح دندان کاملاً تمیز شود.

تمیز کردن دندان دوم

پس از آن که تمیز کردن سطح جانبی یک دندان را تمام کردید، نخ را بالای خط لثه بیاورید، روی سطح دندان دیگر بکشید و این دندان را هم مانند دندان اول تمیز کنید. پس از آن که هر دو دندان، هم بالا و هم زیر خط لثه، را تمیز کردید، کار نخ کشیدن در این نقطه به پایان می‌رسد.

گام چهارم: بیرون آوردن نخ از بین دو دندان

پس از آن که بین دو دندان را تمیز کردید، باید نخ را از بین دندان‌ها بیرون بکشید.

روش معمول خارج کردن نخ

تنها کاری که در اکثر موارد باید انجام دهید، این است که نخ را از بین نقطه تماس دو دندان بیرون بکشید. شاید لازم باشد که نخ را قدری محکم بکشید، اما در هر حال بیرون آوردن نخ باید آسان‌تر از فرو کردن آن بین دو دندان باشد.

اگر هنگام بیرون آوردن نخ با مشکل روبرو شدید، چه کار کنید!

اگر هنگام بیرون آوردن نخ به مشکل برخوردید و نخ گیر کرد، یا به نظرتان رسید که کار به راحتی پیش نمی‌رود، می‌توانید نخ را از دور یک انگشت باز کنید و آن را از کنار بیرون بکشید. البته به این ترتیب باید نخ را دوباره دور انگشت بپیچید. درهر حال دردسر پیچیدن دوباره نخ کمتر از تحمل ناراحتی گیر کردن نخ است.

گام پنجم: تکرار

همان‌طور که حدس می‌زنید، مرحله بعد تکرار مراحل بالا، از گام دوم به بعد است. در واقع اگر تمام 32 دندان خود را حفظ کرده‌اید، این مراحل را باید 30 بار تکرار کنید. نخ دندان استفاده شده را دور یک انگشت بپیچید و نخ تازه را بین دندان‌ها بکشید. همان‌طور که گفتیم علت جدا کردن این مقدار زیاد از نخ این است که هر بار نخ تازه را بین دندان‌ها بکشید و از یک تکه نخ دو بار استفاده نکنید. حداقل فرض بر این است که برای تمیز کردن فضای بین هر دو دندان از نخ جدید استفاده می‌کنید. کافی است مقداری نخ تازه را از دور یک انگشت باز کنید و نخ استفاده شده را دور انگشت دیگر بپیچید.

گام ششم: نخ کشیدن نقاط دیگر

لازم است که به جز فضای بین دندان‌ها، نقاط زیر را نیز تمیز کنید:

  • پشت عقب‌ترین دندان دهان
  • کنار هر دندانی که فضای خالی وجود دارد.
  • حتی اگر بتوانید این ناحیه‌ها را با مسواک تمیز کنید، باز هم مقداری پلاک دندانی زیر خط لثه باقی می‌ماند که مسواک زدن برای زدودن آن کافی نیست.

قوانین کشیدن نخ دندان


قوانین کشیدن نخ دندان

یک نکته مهم هنگام کشیدن نخ دندان این است که فشار نخ را باید روی سطح سخت دندان وارد کنید و به هیچ وجه نباید به بافت نرم لثه فشار بیاورید. هدف اصلی کشیدن نخ دندان این است که پلاک را از روی دندان پاک کنید. فشار آوردن نخ به لثه هیچ فایده‌ای ندارد و فقط به لثه‌ها آسیب می‌زند. یکی از نشانه‌های اشتباه در نخ زدن و فشار آوردن به لثه‌ها این است که شکافی در بافت‌های بین دو دندان ایجاد می‌شود.

اگر نخ دندان کثیف یا خونی شد یا ساییده شد، نخ تمیز را از دور یک انگشت باز کنید و نخ استفاده شده را دور انگشت دیگر بپیچید تا بتوانید کار را با تکه تمیزی از نخ ادامه دهید. البته بعید است که این کار را پس از تمیز کردن فضای بین هر دو دندان انجام دهید تا همواره بتوانید از تکه تمیزی از نخ استفاده کنید. بااین حال دلیلی ندارد که در تشکیل کلنی به باکتری‌های دهان کمک کنید و آنها را از نقطه‌ای به نقطه دیگر حرکت دهید. بنابراین اگر دیدید که پلاک روی تکه نخ چسبیده است، حتماً آن تکه را کنار بگذارید و از نخ تمیز استفاده کنید.

ذرات غذا و باکتری‌هایی را که نخ دندان از بین دندان‌ها درآورده است، بین و دور دندان‌ها باقی می‌ماند. شستشوی کامل دهان کار نخ دندان را تکمیل می‌کند و این ذرات مضر را از محیط دهان خارج می‌کند.

"کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است."